Mijn wereld werd stilgezet

Juanita, ervaringsdeskundige

Mijn wereld werd stilgezet

In 1992 werd mijn wereld stilgezet door de diagnose MS. De diagnose heeft me erg overvallen. Je weet gewoon niet wat je toekomstperspectief is en wat je in de toekomst nog wel en niet kan. Uiteindelijk ben ik minder gaan werken en na de geboorte van onze oudste zoon ben ik helemaal gestopt met werken. Het was een bewust keuze om meer voor mezelf en mijn gezondheid te kiezen. Het was in het begin moeilijk om het beeld dat ik in mijn hoofd had van de toekomst als werkende sportieve en sociaal actieve moeder los te laten. Echt alles staat op zijn kop. In het begin zit de diagnose MS de hele dag in je hoofd en ga je door allerlei fasen heen. Als ik terugkijk kan ik zeggen, dat MS me ook mooie dingen heeft gebracht met name op het gebied van zingeving. Het heeft me namelijk ruimte gegeven om bij mezelf te blijven en om mijn pad te vinden en me minder te focussen op wat mijn omgeving van me vraagt.

Inmiddels heb ik dagelijks klachten als vermoeidheid, verminderde motoriek en evenwichtsproblemen. Iedere dag word ik uitgedaagd om de balans te vinden tussen wat ik wil en wat ik kan. Als het me lukt om echt te kiezen dan kan ik uiteindelijk meer op een dag.

Het was voor mij fysiek en mentaal een uitdaging om de vierdaagse training tot trainer te volgen. Het heeft me meer gebracht dan ik vooraf had gedacht. Ondanks dat ik al heel bewust met mijn MS omga, heeft de training me veel nieuwe inzichten gegeven.

De hulpmiddelen die worden geboden zijn een hele kluif om voor jezelf uit te werken, maar bieden wel “aha momenten”. Vooral de oefeningen 'besluiten nemen' en 'evaluatie van de behandeling'. Dankzij de oefening 'besluiten nemen' ben ik tot een voor mij passend besluit gekomen over de behandeling bij mijn neuroloog. Voor de training liep ik hierin vast. De training heeft het denkproces in gang gezet en ondersteund. Verder heeft het acties, als regelmatig wandelen, opnieuw onder de aandacht gebracht. Ook het vinden van balans en het opnieuw kijken naar mijn voeding is weer actueel. Over het algemeen kan ik zeggen dat de oefeningen super belangrijk zijn en mij helpen om steeds kleine stappen te zetten. Het zijn gereedschappen in je eigen gereedschapskist om je eigen uitdaging aan te gaan.

Dat ik door het volgen van deze training straks zelf mensen kan begeleiden en mijn geleerde lessen kan delen, maakt me enthousiast. De sleutels die ik tijdens mijn ziekteproces heb ontdekt zijn heel universeel. Daarnaast wil ik mijn kracht tonen en laten zien dat het niet afgelopen is als je een chronische ziekte krijgt. Daarbij staat het nemen van eigen verantwoordelijkheid voorop en daarin voorziet de training.

Ik kijk ernaar uit om als trainer aan de slag te gaan.

 

Wilt u meer weten over de programma's van Healthy Society?

Mail ons! 

Of vul het contactformulier in