Confronterend maar waardevol

Esther, Krachtcoach Participatie & Projectleider Gezondheid & Welzijn. WMO Radar Rotterdam

Confronterend maar waardevol

De training heeft me echt wat opgeleverd. Het instrument actieplan zet ik bijvoorbeeld geregeld in. Het helpt me om kleine acties gedurende een week of op een dag in een plannetje te zetten. Ik merk toch als ik dat niet doe, dat een actie naar de achtergrond verdwijnt. Een mooi voorbeeld is sporten. Door een actieplan te maken spreek ik heel specifiek af waar, wanneer en hoe vaak ik ga sporten. Als ik het op papier zet, dan ga ik het ook doen. Ik ben er bewuster mee bezig en vraag ook iemand mee om mijn slagingskans te vergroten.

Een ander voorbeeld is het beginnen van de dag. Ik werd laatst onrustig wakker. Normaal zou ik direct uit bed stappen en aan mijn dag beginnen. Deze keer deed ik dat niet. Ik besloot eerst ademhalingsoefeningen te doen wat mij echt geholpen heeft. Ook de oefeningen 'het probleem oplossen' en 'besluiten nemen' gebruik ik regelmatig. Door de oefeningen uit de training kan ik mijn partner en ook andere mensen in mijn omgeving beter betrekken. De relatie met mijn dokter is de afgelopen periode ook veranderd. Meer vanuit 'ik-berichten' praten helpt daar bij. De training heeft mij daar zeker bij geholpen.

De training is ook confronterend. Het maakte mij opnieuw bewust van mijn ziekte en het drukte mij met mijn neus op de feiten. Ondanks dat ik als diabetes type 1 patiënt al vanaf mijn 15e elke dag intensief bezig ben met mijn ziekte. Daar staat tegenover dat de oefeningen en gereedschappen die worden aangereikt makkelijk te integreren zijn in het dagelijks leven van iedereen. Tijdens de programma’s met de workshops staat zelfredzaamheid voorop. Deelnemers moeten het uiteindelijk zelf doen.

De training heb ik gevolgd om programma’s te gaan begeleiden binnen WMO Radar in Rotterdam. Ik gun het ook andere mensen. Ik heb zelf immers gemerkt wat je hoe belangrijk zelfmanagement is.  Ik zie nu dat er cliënten zijn die veel meer zelf kunnen. Verder wil ik deelnemers laten zien dat er nog zoveel dingen zijn die je nog wel kunt. Je bent zoveel meer dan je aandoening. Voor mij zit de sleutel in meer grip op je gezondheid en meer eigen regie en minder in de slachtofferrol.

Kortom, de training is confronterend maar heeft me ook meer inzicht gebracht. De oefeningen en gereedschappen gebruik ik nu dagelijks en helpen me. Het was echt een leuke training.

 

Wilt u meer weten over de programma's van Healthy Society?

Mail ons! 

Of vul het contactformulier in